מהמטבח לקליניקה – סיפור על לימודי רפואה משלימה

תאונת דרכים לפני כעשור, הביאה אותי להחליף תחום עבודה

עם שטף דם מוחי וכאבי ראש היסטריים החלטתי להחליף תחום עבודה ובמקביל התחלתי לגשש ולחפש פתרון לבעיה הרפואית שלי.

אני זוכר שיחות עם שני חברים שבאותה תקופה למדו במסלול הרפואה הסינית. הניצוץ, העניין והריגוש שהיה להם בעיניים, כשניסו לעזור ולייעץ לי על אפשרויות הטיפול, נחרטו בזכרוני עד היום הזה ואני מאמין שהיו כמו זרע הנופל מהעץ ומוצא את עצמו צומח בדרך טבעית באדמה ללא רצון או תכנון.

רון פוקס, בן 35, נשוי לאשה קולומביאנית מדהימה, חי ברחובות.

איך הכל התחיל?

התחלתי ברפואת צמחים, תחום שעניין אותי מאוד, אך מתוך הבנה שיהיה לי קשה להתפרנס החלטתי להוסיף עיסוי רפואי משולב מתוך איזה שהי מחשבה שמשם אעלה תיק תק על דרך המלך של המטפלים, כלומר, אוכל להתפרנס בכבוד הנאה ועניין.

כמובן שזה לא קרה כי כולנו חיים בחלומות לפעמים על איזה משהו קטן שישנה הכול אז המשכתי בלימודים ובעבודה כטבח במסעדה שעדיין הייתה שינוי טוב יחסית לעבודה הקודמת ואפשרה לי לישון בשעות טובות ולנהל שגרת חיים "בריאה" יותר.

התחלתי את לימודי המקצועיים בקמפוס ברושים בתל אביב והמשכתי אצל מטפל מוכר באופן פרטי. הבחירה בברושים, הבחירה בתעודות ולא בתואר וגם השיקולים והשינויים שהיו במהלך הדרך, תמיד היו ספונטניים. הלכתי בעקבות המלצה של חבר, חיבור שנוצר, תשוקה למשהו מסוים ולאו דווקא משהו מתוכנן שקול ומחושב. אני לא יכול להגיד שכל הבחירות היו נכונות, ולגמרי בזבזתי משאבים על חלקן, אבל זו הייתה הגישה שלי לחיים באותה התקופה- לזרום.

כיום אני יותר מחושב שקול ומתכונן אבל לא יכול להגיד שאם הייתי ככה בעבר הבחירות שלי היו נכונות יותר כי אף אחד לא יכול לדעת לאן בחירה מסוימת תיקח בעתיד, אפשר רק לשער ובמיוחד כשמדובר על לימוד של תחום כזה.

במהלך התקופה הזו חיפשתי פתרון לבעיות הרפואיות שלי עקב התאונה

הייתי בטיפול ממושך בצמחי מרפא אצל מטפל בכיר בארץ, ביקורים בקליניקת הקמפוס בדיקור ושיאצו, בחילופי טיפולים עם חברים ללימודים במקצועות מגע שונים, עשיתי בדיקת נוגדני דם לרגישויות למזון שעלתה 1000 שקל ואמרו עליה שהיא שווה כל שקל אך לא הייתה כך לטווח הארוך. היה שיפור בתסמינים וגם הזמן עבר ועשה את שלו.

אני זוכר שאחד המטפלים במהלך הדרך ניסה לשכנע אותי לנסות לא לאכול את הלחם והבשר ביחד באותה ארוחה או להפסיק עם לחם לחלוטין וחשבתי שהוא משוגע לגמרי כי איך זה אפשרי בכלל?? חייתי על אוכל רחוב ישראלי שהוא 100% ג'אנק באותה התקופה אך לאחר סוג של יאוש או חוסר אונים (שלצערי רק זה מביא אנשים לטיפול או מניע אותם לפעולה) לקחתי את עצתו והרגשתי השתפרה פלאים משינוי אחד קטן.

החלטתי להמשיך בשינויים, עברתי לתחום המסעדנות למשמרות בוקר בלבד, התחלתי לאכול מה שנקרא "בריא", לישון בשעות נכונות ולנסות לחיות באורח חיים בריא יותר וזה בהחלט היה שווה את זה.

ביום בהיר אחד אחת החברות ללימודים סיפרה לי על חברה שלה שמטפלת ב"תזונה מקרוביוטית".
התגובה הראשונית שלי הייתה –

WTF איז תזונה מקרוביוטית???

אני בנאדם סקרן, לכן החלטתי ללכת לטיפול ולנסות משהו לא מוכר. זו הייתה ההחלטה הכי טובה שעשיתי בכל שנות הלימוד שלי!

הגעתי לטיפול אצל חן וינשטין היום בעלת הדוסה בר בתל אביב בבית שכולו תזונה אוכל ובישול ומהרגע הראשון נפעמתי. באותו הזמן כבר "הייתי" מטפל בעיסוי וצמחי מרפא ועבדתי כטבח כך שמצד אחד שום דבר לא היה חדש מבחינת סביבה טיפולית או מטבח, או ככה לפחות חשבתי.

המפגש עם חן היה מפגש משנה תפיסה וחיים. לראות מישהו שמסתכל עליך, על הבעיה שלך ועל מזונות בעין אחרת לגמרי ממה שאתה מכיר ובצורה שיוצרת אצלך מחשבה שבתכלס אין לך מושג מה הוא רואה ושהיית מת לדעת הכול.

תמיד אהבתי את המטבח

הזיכרון שלי מהילדות הוא די מצומצם לצערי אבל בהחלט זוכר את השהייה במטבח והבישול כבר מגיל ההתבגרות. ב2005 כשגרתי בלאס ווגאס עם שני חברים, לכל אחד היה תפקיד בהכנת ארוחת הערב של הבית. בהתחלה, אני הייתי שוטף הכלים, כך ברחתי מאחריות הדרושה בלחשוב, לתכנן ולהכין את הארוחה, העדפתי להתפנק על המטעמים של החבר'ה ולהתעצל בכיף. בהמשך הסכמתי לקחת על עצמי את הסלטייה והתחלתי את תפקידי ב"פס הקר".

כמובן שהזמנים חלפו, המדינות השתנו ונחשפתי לתרבויות מזון מסביב לעולם.

בעקבות העולם החדש שנגלה אלי, התחלתי לשנות את התזונה ע"י הוספת מזונות מסוימים ולא רק הורדת מזונות לא בריאים ואף יותר להבין ולשנות את טכניקות הבישול שלי. השיפור באיכות החיים היה כל כך מפתיע שאמרתי לעצמי שאני חייב ללמוד את צורת הטיפול הזאת איכשהו.

במשך שנתיים ניסיתי לשכנע שיאפשרו לי להשתתף בקורס למטפלים של טיפול בתזונה סינית מקרוביוטית וזה בהחלט היה הקורס הכי מעניין שלמדתי וכנראה שאלמד בחיים האלה. כיום זה נקרא תזונה מסורתית אבל זה הכל שמות והגדרות שלא באמת משנות כלום. זהו טיפול בתזונה מותאמת אישית למחלות כרוניות המתבסס על אבחנה ואבחנה מבדלת מהרפואה הסנית.

אחרי הקורס השנתי המשכתי עוד שנה עם מספר מורים ומטפלים ובזה נסתיימו שנות לימודי במסגרת פורמלית. כיום זה יותר במתכונת של קורסים או סדנאות קצרות להעשרה ולמידה.

אני יכול להגיד שתחום הטיפול ברפואה משלימה הוא תחום קשה וזה טוב לזרום ולהתנסות ועם זאת, תכנון ותאום ציפיות נדרשים בהחלט. אפשרויות הלימוד הן אינסופיות, ישנן המון שיטות וגישות טיפול מוכרות יותר ופחות, הלימודים במסלול מהווים רק את הבסיס לידע הטיפולי וזה משהו שצריך לדעת ולהבין מראש.

לא כל אחד בנוי להיות מטפל

וזה לא פשוט וקסום כמו שזה נשמע במחשבה ראשונה, צריך להבין שבסופו של דבר אתה יושב בקליניקה מול בנאדם שסובל ומצפה ממך לפתור לו את הבעיה בלי להבין מה אתה עושה, מהו תהליך טיפולי, מה הוא משלם עבורו (מה המוצר אותו הוא קונה), וכמובן שהוא יצטרך לעשות ולשתף פעולה ובכך לקחת חלק בתהליך שיפור חייו ובריאותו. את כל אלה אתה כמטפל צריך להעביר לו על מנת לגרום לשיפור במצב ולהניע אות לפעולה.

תחום העבודה במקצוע הוא קשה ומורכב עקב גורמים רבים ובינהם תחרות רבה, חוסר הבנה של התחום ע"י הקהל, הרבה שיווק נכון שצריך להיעשות, השקעה נכונה של שנים על מנת לראות תוצאות בשטח, הבנת השוק ועוד.

בנוסף, לא כמו באירופה או ארצות הברית, רפואה משלימה בישראל אינה מוכרת ע"י המדינה כלומר זהו לא תואר אלא תעודה והרבה מאוד משתמע מכך. דעת הקהל וצורת ההסתכלות שלהם על התחום, אפשרויות ההשתלבות בעבודה בגופים ומקומות מסודרים בישראל על מנת להתחיל או לחיות כשכיר בתחום ואפשרויות העבודה בתחום במדינות אחרות שלא קיימות, השוואה ותחרות עם מקצועות מערביים או מוכרים ע"י המדינה ועוד מכשולים העומדים בדרך המטפל ולכן אחוז המטפלים שבאמת מטפלים עובדים ואף מתפרנסים מהתחום הוא מזערי ביחס לכמות הסטודנטים הלומדים ומסיימים מידי שנה.

למה לא תואר?

לגבי השיקול של תואר, מעולם לא הייתי בנאדם שהולך בתלם ואני לא מאמין בבחירה בתואר ומסגרת לטווח ארוך (גם בגלל שאני לא מאמין שאפשר לדעת בוודאות לאן החלטה כזו תיקח אותך). אני חושב שקיום בעולם המודרני כשכל התחומים רוויים והתחרות גדולה האדם צריך להביא את הבידול שלו ולהביא את עצמו לשוק בצורה נצרכת ואולי דווקא קורסים ממוקדים בדברים שיש לבנאדם חיבור איתם יכולים לקרב אותו לעבוד במה שהכי מתאים לו.

זה מחזיר אותנו לראיית העולם של ההתאמה האישית. כמו שלכל אחד מתאימים מזונות, טכניקות בישול וחליטות שונות בהתאם לצרכיו האינדיבידואלים, כך כל אחד הוא בנאדם שונה שעל מנת להשתלב בעולם המקצועי צריך הכשרה המתאימה לו אישית. יכול להיות שקורסים ממוקדים יכולים להגיע לאחר לימוד תואר ארוך ויצור מיקוד באספקט מסוים בתחום הנבחר אבל השיקול בחירת התואר צריך להיות מחושב יותר מאשר בבחירת התעודה או הקורס הממוקד בהם המסלול וההשקעה הראשונית קטנים יותר.

מעולם לא עלה השיקול לבחירת תואר במקרה שלי, מלבד לימודי רפואה סינית בחו"ל המוכרים ע"י מדינות סביב העולם.

ומה עושים עם זה?

היום אני מטפל בקופת חולים, בקליניקה פרטית ברחובות שמתחילה לזוז, מבשל למטופלים ומלמד בישול טיפולי.

עברתי דרך ארוכה, התחלתי במשרה חלקית ומלאה במסעדה תוך כדי נסיון השתלבות בתחום, עברתי לפנמה לתקופה קצרה וחזרתי לארץ ולשנה ויתרתי על התחום, עברתי שוב לפנמה במתכונת יותר רצינית של שיווק פעולה וטיפול, התחתנתי עם קולומביאנית מדהימה עברתי לקרטחנה שם טיפלתי בתזונה העברתי סדנאות בישול טיפולי והרצאות וקורס בנושא תזונה וחזרתי לארץ בפבואר השנה להתחיל שוב מ0. כיום אני מבסס קליניקה, מחזק כישורי שיווק וטיפול, נמצא בתהליך למידה יומיומי, משתלב בתחום הטיפול בתזונה בישול ועיסוי ובונה את התכנית שלי לשנים הקרובות במטרה לחיות טוב ממה שאני טוב בו ואוהב לעשות.

זהו תחום שנותן המון עניין סיפוק והנאה אך מצריך השקעה אינסופית כסף זמן ואנרגיות. זהו תחום שכדי להצליח בו צריך באמת לחיות אותו משום שאם לא, לא תצליחו למכור אותו כלומר אנשים לא יגיעו אליכם והוא גם לא יעבוד בקליניקה כי המטופל יריח שאתם לא באמת חיים את זה מה שיגרום לו באופן לא מודע לא לשתף פעולה להתייאש ולא להגיע לטיפול הבא.

מצד שני, צריך לזכור שזהו אחד התחומים הבודדים הנותנים פתרונות לייאוש כאב, סבל ופגיעה יומיומית בתפקוד ובאיכות החיים, וכל אחד שסבל או סובל יודע איך זה מרגיש כשמשהו מציק לך בתפקוד הגוף או הנפש ואיך היית רוצה שמישהו יתן לך פתרון לבעיה. זהו התחום היחיד המאפשר טיפוח של החיים ומניעה של בעיות רפואיות, לעומת הרפואה המערבית שתפקידה (החשוב מאוד) הוא לכבות שריפות, לטפל במקרי חירום ולשמור עליך שלא תמות. הסיפוק והעניין שבלעשות זאת לדעתי שווה את ההשקעה המתמדת.

אשמח לענות על שאלות, לייעץ ולעזור בכל דילמה ככה שתרגישו חופשי לפנות.

רון פוקס
תזונה ובישול מותאמים אישית
מטפל בתזונה צמחי מרפא ועיסוי רפואי
מלמד בישול טיפולי
מתמקד בבעיות עיכול וכאב
054-6187969
fouxron@gmail.com


לסיפורי סטודנטים נוספים  – לחצו כאן

אודות רלי בריל

מי אני?
רלי בריל, מקימת האתר "סטודנטים שיודעים", מייסדת קהילת "אמהות באקדמיה", בוגרת האוניברסיטה העברית, מרצה ומנחת סדנאות לעידוד לימודים ומניעת נשירה, שדרנית ברדיו החברתי הראשון בתוכנית "קול האקדמיה" ובכללי- לא נחה לרגע.

כתיבת תגובה