
לשלושה ימים רצופי אתגרים התכנסו יחד סטודנטים לרפואה, מהנדסים ממגוון תחומים ובעלי תפקידים בכירים בעולם הרפואה כדי לשלב כוחות ולמצוא פתרונות לסוגיות שמטרידות את כולנו – איך להתגבר על כאב, לשפר את איכות החיים ואף להציל חיים. זהו האירוע השישי של האקתון היזמות הרפואית T2MED בטכניון, שהתקיים לזכרו של פרופ' אורי רוזנשיין ז"ל – אדם, רופא ויזם.
מאת: אורי ראובן
עולם היזמות קיבל בחודש פברואר השנה חיזוק משמעותי, עם קיומו של הכנס השישי במספר של T2MED – האקתון היזמות הרפואית של הפקולטה לרפואה בטכניון. הכנס התקיים בבניין רפפורט של הפקולטה לרפואה בסגנון 3DS – שלושה ימים בהם מתנסים המשתתפים בשיתוף פעולה, גיבוש רעיון, בניית תוכנית עסקית והצגתה על מנת לגייס תמיכה ואפשרות להתקדם במסגרות יזמיות נוספות.
על אף העובדה שהפקולטה לרפואה היא הגורם המפיק את האירוע, המשתתפים הגיעו ממגוון פקולטות בטכניון, ביניהן הנדסה ביו-רפואית, הנדסת חשמל, הנדסת מכונות ועוד, וזאת כדי ליצור שיתופי פעולה בין-פקולטיים, שיפרו את הסטודנטים ויאפשרו ביצועים מקיפים ויצירתיים יותר של רעיונות מהעולם הרפואי. "הטכניון הוא מיוחד בזה שיש בו את המרקם המיוחד בין פקולטות הנדסיות ופקולטה לרפואה", אומר פרופ’ ירון הר-שי, סגן הדיקן לפיתוח אסטרטגי בפקולטה לרפואה בטכניון ומנהל המחלקות לכירורגיה פלסטית במרכזים הרפואיים “כרמל” ו”לין” בחיפה. "עובדה זו מאפשרת לשלב כוחות ולהגיע לכנס מיוחד זה שבו כמה שיותר סטודנטים מתחברים יחד כדי לפתח מוצרים רפואיים".
פרופ' הר-שי מצהיר על כך שזהו בראש ובראשונה כנס חינוכי, והמטרה היא לא להוציא את הסטארט-אפ הרפואי הבא, אלא לספק כלים למשתתפים ולהתנסות באופן ראשוני עם עולם היזמות. "כל סטודנט שלוקח חלק בכנס, כיחיד וכקבוצה, יזכור את האירוע והחוויה לכל חייו. כאן נותנים לו את הבסיס, את התיאבון, הוא מבין כמה זה מסובך, הוא מבין כמה הוא צריך לדעת וכמה הוא צריך להשקיע. להיות סטרארט-אפיסט זה דרך חיים, עם כל העליות והמורדות".
מעלים רעיונות

כשבוע לפני תחילת ההאקתון, התקיים מפגש מקדים בו התכנסו הסטודנטים אשר העלו רעיונות ובעיות מהעולם הרפואי, להן הם חושבים שניתן למצוא מענה. במהלך השבוע נדרשו המשתתפים להצביע באופן אנונימי לרעיונות המועדפים עליהם וביום הראשון של הכנס נבחרו הרעיונות המנצחים והסטודנטים שיזמו אותם התבקשו להציגם בפני יתר המשתתפים על מנת להרכיב קבוצה של עד חמישה אנשים, במטרה לגבש וליישם פתרון לבעיה.
גם השנה הגיעו חמישה סטודנטים מאוניברסיטת המחקר ג'ונס הופקינס להשתתף בהאקתון, אשר נטמעו בין הקבוצות השונות והעניקו לאירוע נופך בינלאומי. אחד מהם הוא סאי רג'ארישי אולפו, שהצטרף לקבוצה Safe Path – המפתחת מערכת התראה על הימצאות פתוגנים מזהמים באוויר בסביבת בית החולים. "אני אוהב את שיתוף הפעולה עם הישראלים", אומר סאי. "אוהב את הדרך שהם חושבים ואוהב לעבודה איתם, תמיד מוצאים פתרונות בשיחה בונה".
מוצאים פתרונות
ביום השני של הכנס הקבוצות העלו הילוך ונכנסו לקצב עבודה מוגבר. אחת הקבוצות ההטרוגניות ביותר הייתה קבוצת 'ABC Filter' המיישמת פתרון לבעיה שהציג קא-שו פונג, סטודנט לכימיה מטאיוואן, שאליו התחברו סטפני קים, סטודנטית אמריקאית לביו-רפואה, דוריס פטיליון מהפקולטה להנדסה ביורפואית ועמית עקיבא שלומד כימיה פיזיקלית. הרביעייה חשבה על פתרון להתמודדות עם בעיית זיהום האוויר הרווחת בעיקר בארצות אסיה, על ידי יצירת מנשם חד-פעמי ונוח המשמש כסנן לדרכי הנשימה. "אני בארץ לסמסטר אחד ועושה התמחות בחברת סטארט-אפ. הבוס שלי המליץ לי להשתתף בהאקתון הזה ולכן אני פה", אומרת סטפני. "אני אוהבת את זה שיש הקאתון עם המון תמיכה ומשוב בונה וגם שירות עיצוב שעזר עם הלוגו שזה מאוד נחמד".
התקשורת בין הצוות נעשית כולה באנגלית, ולמרות שהם מודים שבהתחלה היה קצת קשה, לאחר כמה שעות זה הפך לטבעי לחלוטין. "אני מוצא את זה חוויה טובה", אומר עמית. "לא יכולתי לישון אתמול בלילה כי הייתי מלא התלהבות". לגבי הציפיות כולם מודים שעצם הניסיון בתחרות הוא העיקר, ולמרות שהם די בטוחים שהרעיון שלהם עונה על צורך ממשי, הם ממתינים לראות מה יהיה הפידבק בהמשך. "אף פעם לא הייתי בהאקתון", מודה פונג. "בארץ שלי זה מיועד בעיקר לתכנות, אבל זה די מגניב להיות באירוע עם הרבה אנשים מהמון דיסציפלינות. ולעיתים החשיבה ההנדסית והחשיבה התיאורטית הן שונות לגמרי, וצריך למצוא שפה משותפת כדי לתקשר".
קבוצה נוספת שהורכבה ברובה מסטודנטים בינלאומיים היא ‘GimmiMED’, בראשות היו-דין טרונג, סטודנט להנדסת מכונות מווייטנאם, אמית קומאר, הלומד ל- PhD במדעי המוח בפקולטה לרפואה ואבישי לייזרוביץ' סטודנט לרפואה. גם במקרה זה שואף הצוות ליישם רעיון לצורך שקרוב אליו, והוא יצירת אפליקציית סמארט-פון שתסייע בהנגשת שירותים רפואיים ומרפאות לקהל הרחב שזקוק לטיפול רפואי, בעיקר במדינות בהן אין ביטוח רפואי כדוגמת הודו, ארץ הולדתו של אמית. "אני מתעניין מאוד ביזמות והשתתפתי בעבר באירועים שונים", אומר אמית. "רציתי לפגוש עוד הרבה אנשים שמתעניינים ביזמות בישראל וליצור קשרים גם בקרב הסטודנטים וגם בתעשייה, אבל גם באתי לנצח, אני חייב לנצח".
טבילת אש

כדי להפיק את המיטב מהזמן הקצר שברשותם, הסתייעו חברי הקבוצות במנטורים – אחד המאפיינים המובהקים והייחודיים ביותר של T2MED. המנטורים הם בין היתר מנהלי מחלקות ופרופסורים בעלי זיקה לעולם היזמות הרפואית, יזמים בכירים בעלי ניסיון, רופאים צעירים ומשתתפי עבר בהאקתון שעמדו לראשות הקבוצות כדי לחדד את הצורך עליו עונה הפתרון, לסייע בבניית תוכנית עסקית ולאתר את השוק הפוטנציאלי.
לקראת סיום היום השני, על הקבוצות היה לסיים את הכנת המצגת הראשונית ולהציגה לפאנל המורכב ממנטורים צעירים המלווים את התוכנית בשנים האחרונות, כדי לקבל הערות בונות והנחיות לקראת ההצגה המסכמת לשופטים הבכירים ביום שלמחרת.
אחד מהמנטורים שצפה בהצגות המקדימות ונתן את דעתו הוא תום מייבלום, מנכ"ל ומייסד הסטארט-אפ Sonaris, המייצרת מכשור רפואי שמאפשר שימוש באולטרה-סאונד ללא טכנאי ומאפשר בדיקה אוטומטית למטופל במרפאה ללא צורך בהפניה למקום חיצוני. כבוגר הטכניון בתואר ראשון ושני בהנדסה ביו-רפואית, פגש תום את השותפים שלו לסטארט-אפ עוד במהלך הלימודים, שם הסתייע בתוכניות יזמות שונות כדי לגייס תמיכה והשקעה לפיתוח המיזם.
"אני חושב שהדבר הכי חשוב באירועים מהסוג הזה זה לאו דווקא הרעיון הספציפי שעבדת עליו באירוע והיכולת שלך להצליח איתו. הדבר משמעותי ביותר שמקבלים זה מעין טבילת אש ראשונה בכלל בעולם היזמות", אומר תום. "אני התחלתי ככה, דרך האקתונים וקורסים של יזמות בטכניון ואני חושב שזה מה שנתן את השפשוף הראשוני והאומץ להבין שזה לא כזה נורא ומפחיד ובעצם יש תהליך שאתה יכול לעשות, של לקחת רעיון, לבדוק אותו ולהתקדם איתו. אתה לא צריך לדעת הכול מהיום הראשון ואתה לא צריך לדעת איך עושים הכול. אתה לומד שבשלושה ימים אתה כבר יכול להגיע להתקדמות משמעותית, וזה אומר שכנראה אתה יכול לעשות את זה גם ברעיונות הבאים שלך".
לאחר שהשתתף בהאקתון הראשון, חוזר תום בכל שנה כמנטור על מנת לעזור ליזמים הצעירים בתחילת דרכם. "קודם כל זה כיף לי לבוא ואני נהנה מזה. מבחינתי הדבר העיקרי זה בעצם לספק למשתתפים פה כלים של להבין איך אני בוחן רעיון, איך אני עובד על רעיון, האם אפשר להתקדם איתו, אם זה פיזיבילי, אם אפשר לרשום פטנט, אם יש פה רגולציה, מה השוק, כל מיני פרמטרים שמי שעוד לא עבר את זה כנראה עוד לא יודע. כשאני מסתכל על הרעיון הנוכחי, אני מנסה להם לגרום להם לחשוב יותר לעומק מה הבעיה האמיתית שהם מנסים לפתור ויותר מזה, למי כואבת הבעיה הזאת, האם מישהו הולך לשלם להם על הפתרון לבעיה, כי לא כל בעיה היא כזו שמישהו ישלם כדי לפתור אותה. הדבר המשני כאן לדעתי זה הרעיונות הספציפיים שנוצרו, כי מחר הם יכולים להתפתח למשהו אחר. חשוב שידעו שיש להם את הכלים להתחיל וזה הכי חשוב מבחינתי".
התרוממות רוח
בבוקר היום השלישי והאחרון התרכזו הקבוצות לפני אולם הכנסים, דרוכים ומצפים להציג את הפיץ' שלהם לצוות השופטים הבכיר. בראש חבר השופטים עמד פרופ' אילון אייזנברג, דיקן הפקולטה לרפואה ואליו הצטרפו פרופ’ אליעזר שלו, דיקן הפקולטה לרפואה לשעבר; ד"ר זיו רוזנבוים, ראש אגף טכנולוגיות רפואיות בשירותי בריאות כללית ורופא בכיר בביה"ח בילינסון; ד"ר טל נחליאלי, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית; פרופ' אורנה בלונדהיים, מנהלת מרכז רפואי העמק, יעל מיטלמן, מנכ”לית הי סנטר, חיפה; ד"ר סיגלית אריאלי-פורטנוי, מנכ"לית GSAP ועו"ד אביב לזר, שותף מייסד משרד מור, לזר ושות'.
בזה אחר זה עלו 16 נציגי הקבוצות הסופיות כדי להציג את המיזם שלהם, במטרה לזכות באחד משלושת המקומות הראשונים, המובילים לחצי גמר תחרות היזמות השנתית של הטכניון BizTec וכן השתתפות בהאקתונים ייחודיים בצרפת ובארה"ב. "זו השנה חמישית שאני מלווה את הקורס, ובשבילי זו התרוממות רוח אחת גדולה כשאני יושב פה ורואה את מיטב המוחות בישראל", אומר סגן הדיקן פרופ' הר-שי. "אנחנו אמנם תומכים מבחינה ארגונית, אבל הכנס הזה הוא כולו סטודנטים עבור סטודנטים".
השנה, לראשונה בתולדות התחרות, הוענקו פרסים גם לפיץ' המנצח, בו זכו הקבוצות GimmiMED ו-PillON וכן "AI צ'אלנג'", מתנת זברה מדיקל, שהוענק לקבוצת EasyEye המאפשרת לזהות יובש בעיניים על ידי תוכנה המונה את מספר המצמוצים באמצעות המצלמה המותקנת על צג המחשב ופועלת ברקע. יש לציין שזברה מדיקל ממשיכה לעבוד עם הקבוצה גם לאחר התחרות.
למקום השלישי הגיעה קבוצת ICPupil שהציגה שיטה למדידת לחץ תוך-גולגולתי ללא חדירה על ידי מדידה של גודל ותגובת האישון, למקום השני הגיעה קבוצת Safe Path ולמקום הראשון קבוצת ABC Filter. חברי הקבוצה עלו לבמה בהתלהבות רבה לקבל את הפרס, ורק פונג נותר בארשת פנים רצינית גם לאחר התפזרות הנוכחים. "לא הייתי מצליח להשיג את זה ללא הקבוצה שלי", הוא אומר. "לא ציפינו לזכות, אבל זו רק ההתחלה", אומרת סטפני ויתר החברים אומרים שירצו להמשיך ולקדם את המיזם גם בהמשך.

ההמשכיות ל- T2MED מתקיימת גם כיום, כאשר נמשך שיתוף הפעולה בין מספר מנטורים ושופטים לקבוצות בעלות פוטנציאל שהתגבשו בתחרות, וכן קבוצת ICPupil זכתה במקום השני בהאקתון הטכניוני t-hack בפרס של 15,000 ש"ח.